niedziela, 27 października 2013

Zupa dyniowa z imbirem


Witajcie :) Jeśli szukacie przepisu na idealną jesienną zupę, mamy dla Was propozycję - zupę dyniowo-imbirową. Dynia często kojarzona jest jako warzywo bez smaku, jednak dobrze doprawiona dodaje potrawom słodyczy a do tego nadaje intensywny, pomarańczowy kolor. Według nas najlepszym dodatkiem do zupy dyniowej jest imbir i kardamon, które świetnie komponują się z dynią, a do tego rozgrzewają, co przydaje się w chłodne, jesienne dni.
Dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście zupy dyniowej, zapraszamy do wypróbowania naszej wersji :) Sezon na dynię uważamy za otwarty :)

Składniki:

1,2kg dyni (waga po obraniu)
1 marchewka
1 biała część pora
3 łyżki masła
łyżeczka vegety (drobna, bez większych kawałków)
łyżka cukru
1 szklanka mleka
1 + 3 szklanki wody
łyżeczka imbiru
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Obierz dynię, pozbądź się miąższu oraz pestek i pokrój ją w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry. Pora umyj i pokrój w półplasterki.



2. Rozpuść w garnku 3 łyżki masła i duś na nim marchewkę z porem. Po około 5 minutach dodaj dynię. Naszykuj 1 szklankę wody i co jakiś czas podlewaj nią warzywa tak by się nie przypaliły - za każdym razem mieszaj całość dokładnie.

3. Gdy warzywa będą miękkie dolej pozostałe 3 szklanki wody, szklankę mleka i wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut i ewentualnie dopraw do smaku.


4. Zdejmij garnek z ognia, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i zmiksuj całość blenderem. Podawaj z łyżeczką śmietany lub pestkami dyni.

Nasze oceny:


Basia: Jest to moja ulubiona jesienna zupa, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. A jej kolor od razu dodaje pozytywnej energii:). Moja ocena: 10/10.

Julka: Nasza zupa to idealny przepis dla osób, które chcą się przekonać do dyni. Zupa dyniowa z dodatkiem imbiru w jesienny wieczór i nic mi do szczęścia nie potrzeba :) Moja ocena: 10/10.

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter